Engelsiz Kütüphane

Bitlis Eren Üniversitesi Kütüphanesi olarak, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Laboratuvarı’na (GETEM) kurumsal üyeliğimiz gerçekleştirilmiştir.

(GETEM) tarafından tasarlanan internet kütüphanesi projesi, görme engellilerin bilgi kaynaklarına erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu proje (Türkiye’de sayıları 400 bin civarında olan) görme engellilerin yanı sıra, diğer tür engeli gereği basılı (“printed”) kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan (felçli, dyslexic) bireyleri de kapsamaktadır.

Kütüphanede bulunan yayınlar ağırlıklı bir şekilde Türkçe ve İngilizce’den oluşmaktadır. Bünyesinde, hikâye, roman, şiir türü kitapların yanı sıra, her kademedeki eğitim kurumlarında okutulmakta olan ders malzemesi (kitap, makale, ders notu) ile kimi ders ve konferansların kayıtları ve ilave olarak bilimsel makale, kitap bulunmaktadır. Bunlara ek olarak radyo tiyatroları, sesli betimlemeli filmlerin mp3 versiyonları, sesli bilgisayar ve akıllı cihaz anlatımları gibi birçok farklı içerik GETEM kataloğunda yerini almıştır.

Yukarıda belirtilen amaca yönelik olarak; internet kütüphanesinde yer alan eserler, elektronik metin, insan sesi ve bilgisayar sesi formatlarında kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur.

GETEM kataloğu kullanımı için üye kaydı nasıl yapılır?

GETEM e-kütüphane üyeliği için akademik, öğrenci ve idari personelimizin sağlık raporu veya engelli kimlik kartı ile görme engelli olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. İstenen belgeleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının kutuphane@beu.edu.tr mail adresine iletebilirler. Sonrasında kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile koleksiyona erişim sağlayabileceklerdir.

GETEM Koleksiyonuna erişim için Tıklayınız.

Her türlü soru ve görüşlerinizi kutuphane@beu.edu.tr adresine iletebilirsiniz.

Bilgisayar Laboratuvarında bulunan cihazlarda NVDA programı yüklüdür.

NVDA tam olarak ne anlama gelir?

NVDA: Non Visual Desktop Access İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu kelime, görsel olmayan masaüstü erişimi olarak çevrilebilir. NVDA kullanan kişilerin masaüstüne görsel olmadan erişmesi temeline dayanır.

NVDA’nın diğer ekran okuyuculardan farkı nedir?

NVDA Windows platformunda çalışan birçok ekran okuyucu yazılım gibi 3. Taraf bir ekran okuyucudur. Windows ekran okuyucusunun işletim sistemine entegre edilen özelliklerinden bağımsız çalışır. Piyasadaki diğer ekran okuyuculardan en temel farkı, açık kaynak kodlu olması ve bu hareketin ücretsiz ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından desteklenerek, bağışlar ile ayakta durmasıdır.